Ortodontia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul malocluziilor – alinierea si indreptarea dintilor, dar mai ales incadrarea armonioasa a acestora pe bazele osoase.

In ultimul timp, aceasta ramura a stomatologiei este in continua crestere. Daca nu cu mult timp in urma, pacientii care beneficiau de tratamentele ortodontice erau in principal copiii si adolescentii, acum din ce in ce mai multi adulti doresc tratament.

De ce?

Tratamentul ortodontic ajuta nu numai la imbunatatirea zambetului tau, ci mai ales la sanatatea dintilor si a intregii cavitati bucale. Odata ce masticatia se poate realiza intr-un mod corect si sanatos, veti manca mai comfortabil si sa va veti putea ingriji dintii si gingiile mult mai usor. Desigur, zambetul dumneavoastra va beneficia enorm.
Prin uniformizarea presiunii pe toti dintii, sanatatea pe termen lung a gingiilor, dintilor si maxilarelor este imbunatatita.
Primul pas este o examinare completa la ortodont, ce include radiografii si mulaje ale danturii. Medicul ortodont va stabili tratamentul de care aveti nevoie si modul in care acesta va decurge.

Iata cateva dintre cele mai comune motive pentru care pacientii cauta tratament: 

  • Proeminenta dintilor frontali superiori – Una dintre cele mai comune probleme dentare.
  • Aglomerarea – Un maxilar ingust poate insemna ca nu este suficient loc pentru dinti, ducand la aglomerare. In schimb, unii pacienti au diferente semnificative intre dinti.
  • Asimetria – In special in cazul in care liniile mediane ale dintilor frontali superiori si inferiori nu se potrivesc, dintii au alunecat sau pozitia maxilarului s-a schimbat.
  • O muscatura adanca – atunci cand dintii de sus acopera dintii de jos prea mult.
  • O muscatura inversa – atunci cand dintii de sus musca in interiorul dintilor de jos.
  • O muscatura deschisa – atunci cand dintii din fata raman in afara atunci cand intalnesc dintii din spate; de multe ori limba este inca vizibila intre dintii frontali superiori si inferiori.
  • Dinti inclusi – Dintii secundari cresc intr-o pozitie gresita sau nu erup deloc. Tratamentul ortodontic poate aduce dintii in pozitia corecta.
  • Probleme legate de spatiile interdentale – manifestare intalnita la persoanele cu dinti care lipsesc sau ai caror dinti au o dimensiune mai mica decat in mod normal.

Majoritatea tratamentelor ortodontice au doua faze:

  • Faza activa, in cadrul careia sunt aplicate aparatele dentare fixe;
  • Faza de mentinere, in cadrul careia sunt aplicate retainerele dentare (aparate dentare mobile).

Aparat dentar fix

ortodontie-aparat-fix

 

Aparatul dentar fix poate fi alcatuit din metal, ceramica sau plastic. De cele mai multe ori pacientii opteaza pentru ceramica sau plastic datorita factorului estetic ridicat.

Medicii specialisti avertizeaza insa ca aparatele dentare fixe facute din plastic pot pata dintii spre sfarsitul tratamentul si in plus, datorita frecarii dintre fire si benzi perioada de tratament poate fi mai mare.

Aparat dentar mobil

 

Scopul aparatului dentar mobil este mentinerea pozitiei dintilor, odata ce aceasta a fost corectata.

Perioada de folosirea a aparatelor dentare mobile variaza, aceasta fiind stabilita de medicul specialist.

ortodontie-aparat-mobil
Contact

Nu suntem online momentan, insa ne poti trimite un mail si vom raspunde cat mai repede cu putinta.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search