Cariile dintilor “de lapte”

Dragi părinți,

Există încă falsa impresie că leziunile carioase – cariile dinților temporari nu ar necesita tratament de specialitate întrucât „oricum dinții se schimbă”. Nimic mai fals! Cariile simple netratate duc la carii complicate cu întreg cortegiul de consecințe, dar și asupra celei definitive.

Pierderea precoce a dinților temporari, în special a celor din zonele laterale creează posibilitatea aparițiilor unor tulburări dentare tranzitorii sau persistente cum ar fi: modificarea spațiului și a succesiunii de erupție a dinților permanenți, apariția înghesuirilor dentare, ceea ce conduce la aspectul inestetic al dentiției.

Se pare că la originea apariției cariei dentare stă interacțiunea dintre mai mulți factori favorizanți și anume: flora microbiană bucală, alimentația – prin aportul crescut al hidraților de carbon – și calitatea (moștenită genetic) a dinților. Trebuie să fim conștienți însă că igiena dentară este foarte importantă încp de la apariția primilor dințișori ai copilului, împreună cu o profilaxie a cariei adecvată și cu un consum redus de dulciuri. O igienă dentară deficitară duce la apariția așa numitei plăci bateriene pe suprafața dinților – factorul determinant al cariei dentare.

Este important să știți că nu atât cantitatea totală de zahăr consumată zilnic reprezintă un pericol în sine în apariția cariilor, cât și forma aportului și orarul consumului acestuia. Astfel bomboanele sau ciocolata, caramelele care sunt lipicioase sunt de zece ori mai periculoase decât băuturile îndulcite, iar consumarea întregii cantități de zaharuri la o singură masă este de preferat consumul dulciurilor, în cantități mici, între mese.

Un periaj dentar timpuriu și corect efectuat, după mesele principale și obligatoriu seara, alături de formarea de obiceiuri alimentare sănătoase și o profilaxie adecvată a cariei dentare constituie premisele unei sănătăți dentare de lungă durată.

Un alt element foarte important în prevenirea cariei dentare este reprezentat de aportul de fluor, care poate fi administrat pe cale generală sau prin aplicații locale în cabinetul stomatologic.

Aplicatiile locale sub forma gelurilor de fluorizare se realizează după un periaj profesional, sunt netraumatizante, plăcut mirositoare, cu diverse arome (căpșuni, mentă, portocale) câștigând încrederea micuțului pacient, care va reveni cu plăcere în cabinetul stomatologic.

Medic dentist Cristina Claudia Antonescu

Contact

Nu suntem online momentan, insa ne poti trimite un mail si vom raspunde cat mai repede cu putinta.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search